Redacteur geestelijk leven van de Leeuwarder Courant

.

dinsdag 20 oktober 2009

Graancirkels


Het is dit Darwinjaar tot vervelends toe voorbijgekomen: het debat over de vraag of het geloof in de schepping wel is te combineren met wetenschap. Debat? Een loopgravenoorlog zonder enige echte beweging is een juistere aanduiding.
Toch zijn er sommigen die daar niet genoeg van krijgen. De uitgave van de merkwaardige inaugurele rede van Ellen van Wolde, die beweerde dat in het eerste vers van de bijbel staat dat God de wereld niet schiep, is in een paar dagen tijd honderden keren besteld.

Veel interessanter is de hernieuwde discussie of wetenschap en spiritualiteit zijn te combineren. Hernieuwd, want die verkeerde ook enige tijd in een patstelling door grote lichten als Richard Dawkins, die zeiden dat de wetenschap God heeft dood verklaard.
Er zijn echter ook wetenschappers die simpelweg vinden dat mensen als Dawkins op dit punt onzin verkopen. Je kunt best in God geloven of - breder - spiritueel ingesteld zijn en tegelijk een uitstekend wetenschapper.

Het aardige is dat dit geluid niet per se afkomstig is van EO-achterbanners. Een paar dagen geleden belandde een interessant boekje op mijn bureau, ‘Zien is geloven’, waarin exacte wetenschappers zelfs betogen dat wetenschap niet zonder spiritualiteit kan.
In het boek staan mannen als cardioloog Pim ‘bijna-doodervaringen’ van Lommel en de gerenommeerde wetenschapper Klaas Landsman. Het is onwetenschappelijk, zo valt in het boek te lezen, om als wetenschapper zo pedant en bevooroordeeld met God af te rekenen.

Ter illustratie een citaat van geoloog Klaas van Egmond die onder meer schrijft over het onverklaarbaar ontstaan van graancirkels, zelfs onder het oog van de camera. ,,Je kunt blijkbaar de claim dat alle graanformaties door mensen gemaakt worden gratis jarenlang volhouden zonder daar een spoor van bewijs bij te leveren. Omgekeerd worden mensen die de hypothese in overweging durven nemen dat niet alle graanformaties door mensen worden gemaakt bij voorbaat weggelachen.’’

Van Egmond vervolgt: ,,Wat de waarheid wel is, weet niemand. Tot nader orde is verwondering de enige juiste houding en niets is zo onwetenschappelijk als het angstige vooroordeel.’’ Leuk boekje, warm aanbevolen.